Patara
Patara Antik Kenti, Fethiye-Kalkan arasında kalan Xanthos Vadisi’nin içerisinde günümüzde Gelemiş Köyü’nde yer almaktadır. Aynı zamanda Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden de biri olan Patara bir çok ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Tarihi yapılara merak salmış olan ve bu bölgede tatil yapan kişilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir.
1988 yıllından bu yana kazı çalışmaları sürmeye devam eden
Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerin yanı sıra Caretta Carettaların milyonlarca yıldır yumurtladıkları ve yavrularını bıraktıkları çok az rastlanan sahillerinden biri olması ile bilinmektedir.
Patara Antik Kenti tarihini anlatacak olursak M.Ö. 13. Yüzyıla ait Hitit metinlerinde bu şehrin ismi Patar olarak geçiyordu. Tepecik Akrapolü’nde bulunan seramik parçaları orta tunç çağı esintilerini içeriyorken yine tepecik eteklerinde ortaya çıkan taş balta demir çağı öncesine ait olduğu düşünülmektedir. Patara’nın tarihinin çok çok eskilere dayandığını burada ortaya çıkan eserler ile görebiliyoruz. Xanthos Vadisi denize açılabilen tek yer olması sebebiyle tarih boyunca çok önemli bir kent olmuştur. Her çağda bu özelliğini koruyan Patara’da bulunan yazıt ve sikkelerde Likya dilinde adı Patara olarak anılmaktaydı.
Patara M.Ö. 3. yüzyılda Ptolemaios egemenliği altına girdikten sonra Likya’nın önder kenti haline gelmiştir. M.Ö. 2. yüzyılın başlarında ise Likya’nın Seleukos Krallığı tarafından kontrol edilmesi ile Patara Likya’nın başkenti olarak görülmeye başlanmıştır. Patara bu durumla birlikte Roma’ya karşı kendi kurallarını ve Rhodos’a karşı da bağımsızlığını resmi bir şekilde kazanarak Likya birliğinin başkenti olmuştur. Helenistik dönemde inşa edilmiş olan binalar tarihsel süreçle birlikte anıtsal yapılar olarak orada kalmıştır. Roma egemenliğine geçildikten sonra yine önemli bir konuma sahip olan Patara adli işlerin görüldüğü bir merkez haline gelmiştir. Roma doğu eyaletleri ile bağlantının kurulduğu önemli bir deniz üssü haline gelen Patara bu dönemde hala kıymetli bir durumdadır. Likya ile Pamphylia birleşerek tek eyalet haline geldiğinde Patara’nın başkentliği hala devam ediyordu.
Patara Hakkında Bilgi
Apollon’un önemli kehanet merkezi olan
Patara aynı zamanda Anadolu’dan Roma’ya taşınan tahılların depolandığı ve saklandığı bir liman olarak biliniyordu. Bizans döneminde önemini devam ettiren şehir Hristiyanlar için de önemli merkez halini almıştır. Noel baba olarak adlandırılan Saint Nicholaos Pataralı’dır aynı zamanda Roma’ya gitmek için buradan gemiye binip yola çıkmıştır. Bir çok tarihi olayın yaşandığı bu bölgede Türklerin gelmesi ile önemli bir merkez oluşunu günümüze kadar devam ettirmiştir.
Şehir günümüzde görkemli ve çok iyi korunmuş bir haldedir. Tak’ın batısında yer alan tepenin yamaçlarında Likya tipinde lahitlerin bulunduğu mezarlık alanı bulunmaktadır. En güney uçta Kurşunlu tepe’de yer alan tiyatro depremin ardından MS 147 yılında tekrardan inşa edilmiştir. Kurşunlu tepe kentin seyredildiği en güzel köşedir. Buraya gelenler bu eşsiz manzarayı seyredebilmektedirler. Bu köşeden kentin kalıntıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman ve tahıl ambarı kolaylıkla görülmektedir. Tepenin kuzeybatısında yer alan bataklığın arkasında bulunan tahıl ambarı günümüze kadar ulaşan anıtsal yapılar arasında yer almaktadır. İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından yaptırılmıştır. Tiyatronun kuzeyinde ise toplantıların yapıldığı parlamento binası yer alıyor. Bu şehrin su ihtiyacı 20 kilometre uzaklıkta yer alan İslamlar köyü yakınında yer alan Kızıltepe kayalıklarından sağlanmaktadır. Bu kaynak sayesinde kent arasında Delik kemer olarak isim verilmiş olan su yolları da anıtsal bir bölüm olarak ziyaretçilerini beklemektedir.
Patara Tatili
Patara Antik Kenti, Kaş’tan ve Kalkan’dan kalkan dolmuşlar ile ulaşabileceğini uzaklıktadır. Bu bölgede de bir çok villa konumlanmış olup konaklamanızı burada yapabilirsiniz, web sitemizde
Patara kiralık villa seçeneklerine göz atabilirsiniz. Buraya geldiğiniz zaman bu kentin tarihini bilerek gelmeniz oldukça önemlidir. Kültür turizmi yapan yerli ve yabancı turistler için olanak sağlayan Patara Antik Kenti’ne geldiğiniz zaman Patara plajına uğramadan buradan gitmemelisiniz. Patara’ya geldiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Kaputaş plajı, kalkan, Saklıkent, berzigan yaylası, patara ören yeri, modestus takı, vespasian hamamları, tahıl ambarı (granarium), antik deniz feneri, tepecik yerleşkesi ve kum tepeleri gibi yerleri ziyaret etmelisiniz.
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı olan Gelemiş köyü içerisinde yer alan bu antik kenti ve çevresinde yer alan mekanları gezerek kültürel bir tatil yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Fethiye ve Kalkan bölgesinde yer alan saklı cennetin incisi olarak anılan bu bölgeyi ziyaret etmelisiniz.