Faralya Nerede ?
Fethiye’nin gizli cenneti olarak isimlendirilen Faralya, Fethiye’nin en ayrıcalıklı, en dingin köşesidir. Deniz tatili düşünüyorsanız ve doğayla iç içe olmak ise düşünceleriniz, teknolojinin uzağında kalıp parlak yıldızların altında dinlenmek isterseniz burası tam sizin için biçilmiş bir kaftandır. Velhasıl, Faralya, sükunete, gösterişsizliğe, hakiki bir tatil duygusuna ihtiyacı olan kişiler için gizli bir cennettir kesinlikle. Faralya yolculuğu düşünüyorsanız hadi yolculuğa beraberce başlayalım diyoruz. Fethiye, senelerdir hem yabancı hem de yerli ziyaretçilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Fakat, bu beğenilen tatil ilçesinin biraz dış taraflarında kalan, dingin ve saklı kalmış bir güzellik var, tabi ki Faralya. İsmini belki yalnızca sosyal medyada bir iki fotoğraf karesinden tanıdınız veya duymuşsunuzdur ya da yakın dostlarınızın sohbetiyle öğrendiniz.
Faralya niçin bu kadar etkileyici acaba ? Faralya, Fethiye’nin merkezine tahmini yirmi beş km uzaklıkta yer almaktadır, meşhur Babadağ’ın eteklerinde, dik yamaçların üzerine yerleşmiş ufak bir köydür. Gerçek ismi Uzunyurt Köyü olan Faralya, bilhassa son zamanlarda fark edilmiş olsa da hala naturelliğini koruyan az bulunan yerlerdendir. Kabak Koyu’na komşudur, Kelebekler Vadisi’ni de kuşbakışı olarak görmektedir.
Faralya’da Ne Yapılır
Faralya, tabiat sevdalısı seyyahlar için adeta bir definedir. Kayalıkların üzerine yerleşmiş bu köy, harika bir deniz tablosuna sahiptir. En bilinen yerlerinden biri olan ve isim olarak daha fazla ünlü olan Kelebekler Vadisi, ama oraya yalnızca Faralya’dan bakabilirsiniz, inişi oldukça zor ve çok tehlikelidir, profesyonel olman ve profesyonel ekipmanlar ile inmek gerekiyor. Faralya Köyü’nden Kabak Koyu’na yürüyüş yapabilirsiniz veya şahsi aracınız ile ulaşabilme şansına sahipsiniz. Kabak Koyu’nda yüzmek için plaj vardır, genellikle kayalık ve taşlıktır, birtakım yerlerde ise platformlar vardır, bu platformlar kayaların üzerine yapılmıştır. Kumluk bir plaj arıyorsanız şayet Ölüdeniz’e gitmeniz ve orada bu hayalinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Faralya civarında ücret vermeyeceğiniz plaj yok denecek kadar azdır; çoğu plaj özel işletmelerin elindedir ve girişleri de ücretlidir. Fakat, sahil kısmında konaklamıyorsanız bile gün batımını tepe taraftan seyretmek inanılmaz romantik oluyor. Faralya, yeni evli çiftler ve birbirini seven çiftler için bir rüya rotasıdır diyebiliriz. Dinginlik, tabiat, parlak yıldız dolu bir sema, duygu dolu manzaralar. Ama çocuklar için çok uygun bir tatil yeri olduğunu düşünmüyoruz, daha çok çocuksuz aileler için uygundur. Yolları oldukça dar, kayalık alanları çok fazla ve çocuklar için de aktivite ve eğlence tarzında bir yerler yok. Bu bölge daha çok kafanızı dinlemek, dinlenmek, sessizlik ve tabiat içerisinde kaybolmak isteyen evli çiftlere ve yalnız gezen seyyahlara daha çok hitap etmektedir.
Faralya fotoğraflarını genelde sosyal medyada görüp cazibesine kapılabilirsiniz, semaya uzanan salıncaklar, sonsuzluk diye adlandırılan yüzme havuzları, denize karşı yoga yapan kişiler, ama şunu bilmelisiniz ki tabiat biraz işlenmemiş. Yani şehirdeki rahatlığı burada kesinlikle beklememelisiniz, internet sinyali zayıf olur, yollar bozuktur, marketler azdır ve lokal bakkal dediğimiz tarzda marketler vardır. Alında bu saydıklarımızı bir eksiklik olarak görmemelisiniz. Bu olaylar sizi biraz olsun yani hayatınızı biraz olsun yavaşlatmaktadır. Faralya’da öyle çok büyük ve çok lüks oteller bulunmaz, zaten yapısal olarak da buna olanak yoktur. Butik oteller, küçük pansiyonlar , bungalovlar vs. bulunur. Özellikle byeni evli çiftler için oldukça romantik ve ekonomik seçenekleri bulabilirsiniz. Çok lüks bir tatil beklentiniz var ise, burası size uygun olmayabilir. Yeme içme konusunda seçenekler biraz kısıtlıdır, her türlü ve her çeşit yemek yapan restaurantlar bulamazsınız burada. Bir çok konaklama mekanı akşam yemeği ve kahvaltı hizmeti vermektedir.
Faralya’ya Nasıl Gidilir
Faralya’ya ulaşım yeteri kadar zevklidir fakat oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Şahsi arabanızla seyahat etmek isterseniz, Fethiye’nin merkezinden Ölüdeniz tarafına doğru ilerlemeniz gerekiyor. Ölüdeniz’i geçtikten sonra yol oldukça daralıyor, keskin virajlar başlıyor ve yol süresince Babadağ’ın eteklerine doğru ilerliyorsunuz. Bu yolda asfalt çalışması yapılmış fakat bazı kısımları oldukça dar ve çok dikkatli kullanmak gerekiyor. Dolmuş ile ulaşmak isterseniz eğer
Fethiye otogarından Ölüdeniz’e, oradan da Faralya dolmuşlarına binmeniz gerekmektedir. Sezonda dolmuşlar daha sık aralıklarla sefere çıkıyorlar ama sezon dışındaki zamanlarda daha seyrek seferleri oluyor. Taksi ile veya özel transfer araçları ile ulaşım da diğer bir seçenek olur sizin için, tamamen tercih meselesidir. Faralya’ya Kalkan ve Kaş tarafından gelmek isterseniz önce Fethiye’ye gelmelisiniz daha sonra size tarif ettiğimiz güzergahı kullanmalısınız. Başka bir seçenek var ama size o yolu önermiyoruz, biraz karışık ve kafa karıştırıcı. Sezonda Faralya yolu son derece kalabalık olur, özellikle cumartesi ve Pazar günleri ve bayram zamanlarında Faralya ve Ölüdeniz arasındaki trafik oldukça sıkışık olur. Dolmuşlar da çok kalabalık olur, bazı zamanlar ayakta bile yolculuk etmek zorunda kalabilirsiniz. Şahsi aracınızla gelip park yeri bulmanız da biraz sıkıntılı olabilir, bilhassa Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu civarındaysanız.